Drottninggatan

Här längs Stockholms längsta gågata har Hufvudstaden två fastigheter med rik kulturhistoria. I en av fastigheterna ligger till exempel den eleganta Skandiabiografen, en given plats för filmpremiärer och pressvisningar. I kontorslokaler på Drottninggatan gynnas du av allt det ett centralt läge erbjuder: shopping, kommunikationer, caféer och restauranger.
Hyra kontor på Drottninggatan i Stockholm.

”Drottninggatan linjerar upp sitt långa perspektiv genom stadsdelen, smal och djup som en klyfta i stenöknen.” Så beskrevs Drottninggatan 1948, då den också kallades Stockholms butiksgata nr 1. Den beskrivningen stämmer fortfarande – Drottninggatan är idag stadens längsta gågata, en och en halv kilometer lång och kantad av butiker, caféer och restauranger.

Byggnaderna uppfördes en gång i tiden som bostadshus. Idag består de i huvudsak av butiker i markplan och kontorslokaler högre upp i fastigheterna.

En kulturhistorisk miljö

August Strindberg bodde under några år vid Drottninggatan 85, och det var han som gav huset dess namn ”Blå Tornet”.

Där finns Strindbergmuseet idag. Ett uppseendeväckande konstverk i området är  Strindberg-citaten av metallbokstäver som pryder några hundra meter av gatan.

Hufvudstaden äger två fastigheter vid Drottninggatan, båda med intressant historia. I fastigheten på Drottninggatan 92 fanns under ett halvsekel varuhuset Grand Bazar och fastigheten på Drottninggatan 82 inrymmer Stockholms elegantaste biograf, Skandia. Den ritades av Gunnar Asplund och invigdes 1923 i Warodellska huset, som byggnaden är mest känd som. Skandiabiografen är betraktad som ett arkitektoniskt mästerverk och till mångas glädje återställdes biografen till sitt ursprungliga skick under 2001.

Adresser i området

Hufvudstaden äger två fastigheter i området på adresserna Drottninggatan 82, Apelbergsgatan 50-52, Olof Palmes gata 13 och Drottninggatan 92-94, Wallingatan 5, Adolf Fredriks Kyrkogata 12.