Kvasten 2

Kort om fastigheten

Namn: Kvasten 2
Adress: Norrlandsgatan 16, Jakobsbergsgatan 11
Område: Bibliotekstan/Norrmalmstorg


Modernt hus i klassisk tradition

Fastigheten Kvasten 2 är Hufvudstadens senaste nybyggnation i Stockholm. Med fina proportioner och en skala som smälter in i kvarteret är fastigheten ett modernt tillskott i en klassisk stadsbyggnadstradition.

Fastigheten är ett fint exempel på sober postmodernism när den är som bäst. Material och detaljering håller samma höga kvalitet som de betydligt äldre husen i Bibliotekstan. Kvasten 2 byggdes av Hufvudstaden 1987 på en plats där det under många hundra år legat bebyggelse. Tidigare fanns här ett stenhus med en komplicerad byggnadshistoria. När huset förvärvades av Hufvudstaden 1966 var det kraftigt förfallet och förändrat till oigenkännlighet efter okänsliga till- och ombyggnader.

Intim skala

För att kunna använda det attraktiva läget till moderna kontor och samtidigt bevara den intima skalan som finns i kvarteren blev nya Kvasten 2 en varsam nybyggnation. Men varsamheten till trots, har inte det nya huset blivit en intetsägande pastisch, utan är istället en stark representant för sin tid. Detta gör hela kvarteret till en intressant helhet från olika tidsepoker. 

Exklusiva material och roliga detaljer

Stor omsorg har lagts vid den nya byggnadens detaljer och material. Fastigheten har en sockel i två plan klädd i polerad grön marmor. Mellan butikslokalernas fönster löper halvkolonner som för tanken till förra sekelskiftets arkitektur. Fasaden ovanför dessa våningar består av gul slätputs. Interiört håller fastigheten samma höga kvalitet. En rolig detalj är den stiliserade dörrmatta i olika marmorarter som löper från ingången och vidare in mot det nyrenoverade trapphuset. Hörnet accentueras av ett torn som spelar mot andra äldre hörntorn som det finns gott om i närheten. 

Flygplatsarkitektens hus

Huset ritades av arkitekterna Viljar Päss (1935-)  och professor Ragnar Uppman (1929-2013). De båda engagerades till bygget för sin goda lokalkänsla. Båda hade tidigare varit arkitekter till den del av Salénhuset, numera MOOD, som ligger rakt över Norrlandsgatan. Uppman är känd som flygplatsarkitekt med verk som Sturup  och Landvetter.

Tidigare ägare flyttade in

En av de första hyresgästerna i Kvasten 2 var investmentbolaget AB Custos, som var huvudägare och moderbolag till Hufvudstaden under åren 1937 till 1997. I gatuplanet flyttade Sveriges första Pizza Hut restaurang in. I bottenvåningen ligger idag den omtyckta blomsteraffären Floristkompaniet.

En ny stadsdel: Bibliotekstan

Området kring nuvarande Biblioteksgatan hörde på 1600-talet till ”Norre Förstaden” som under en period var en fristående stad med egen förvaltnings och malmfogde. Med tiden ansågs det obekvämligt med ett tudelat Stockholm och den fristående staden återgick snart till att vara en del av Stockholm (dåvarande Gamla Stan) igen.

Under senare hälften av 1800-talet tredubblades Stockholms befolkning. Merparten av dagens kvarter byggdes under denna tid och centrum försköts norrut från nuvarande Gamla Stan till Norrmalm. Från att ha varit en glest befolkad förstad blev området kring Biblioteksgatan det kommersiella stråk som idag tillhör den absoluta kärnan av Stockholm.

1885 skedde en stor namnrevision av Stockholms gator och Norrmalmsgatan döptes om till Biblioteksgatan efter det nybyggda Kungliga Biblioteket i Humlegården. Gatan förlängdes även till sin nuvarande sträckning mellan Humlegården och Norrmalmstorg. Detta kan ses som det första steget i förvandlingen där en oansenlig gränd blev en fashionabel affärsgata.

Idag har området kring Biblioteksgatan utvecklats till Bibliotekstan – Stockholms självklara centrum när det gäller mode, smycken och accessoarer tillsammans med restauranger och caféer. Här finns butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna.