Sveavägen/Kungsgatan

Korsningen Sveavägen/Kungsgatan är kanske den mest klassiska knutpunkten i city. Här i Stockholms mittpunkt möts inte bara två av stadens mest kända gator, utan även shopping, kultur och moderna kontorslokaler. Området kallas ibland mediakorsningen eftersom läget attraherar många företag inom IT, media och marknadskommunikation.
Korsningen Sveavägen Kungsgatan i Stockholm.

I det sydvästra hörnet av korsningen finns det karaktäristiska blå Konserthuset, en scen för många kulturevenemang som varje år hamnar i fokus för världens ögon när Nobelpriset delas ut. De andra tre hörnen av korsningen ägs av Hufvudstaden.

Dessa byggnader förenar förstklassiga butikslägen på de nedre planen med moderna kontorslokaler på de övre. Den kanske mest kända byggnaden Centrumhuset, eller Strömshuset, byggdes ursprungligen för att husera ett varuhus. Det gäller även byggnaden mittemot åt söder, där det NK-ägda K-huset hade sin verksamhet under sextiotalet. Det nordvästra hörnet kännetecknas bland annat av Adidas flaggskeppsbutik.

Klassisk korsning med ett av Europas största LED-nät

Nätet täcker en hel fasad i korsningen Kungsgatan/ Sveavägen och lanserades på Nobeldagen den 10 december 2014. I samband med lanseringen visade Hufvudstaden en unik hyllningsfilm till årets pristagare i fysik, som tilldelas priset för sina insatser i utvecklandet av just den blå ljusdioden LED.

Närhet till kommunikationer

När tunnelbanan byggdes på femtiotalet var det självklart att en station skulle placeras i korsningen, och kvar än idag har vi tunnelbanestationen Hötorget med uppgångar genom alla våra fastigheter. Ett stenkast från korsningen finns lunchställen i Hötorgshallen och på promenadavstånd finns Sergels Torg och T-Centralen.

Adresser i området

Hufvudstaden äger tre fastigheter i området på följande adresser.

  • Kungsgatan 32-38, Sveavägen 28-30, Apelbergsgatan 29-33, Malmskillnadsgatan 39
  • Sveavägen 21-23, Kungsgatan 40-42, Apelbergsgatan 35-37, Olofsgatan 2-4
  • Sveavägen 24-26, Oxtorgsgatan 18-20, Kungsgatan 39