Medusa 1

Kort om fastigheten

Namn: Medusa 1
Adress: Kornhamnstorg 61, Slussplan 1-3, Järntorgsgatan 6
Område: Gamla Stan


Skyltläge vid stadsporten

Med sitt läge vid Slussplan har fastigheten Medusa 1 ett utmärkt skyltläge. Högst upp svävar den välbekanta neonreklamen som är en viktig del av Stockholms nattutseende. Själva byggnaden i sig markerar stadsdelens hörn och står mitt i skiljet mellan den äldre stadens trånga gränder och den nyares pulserande trafik.

Med sitt goda skyltläge har fastigheten länge prytts av ljusreklam. Redan på tjugotalet sattes textenSörmlandsbanken upp längs fasaden. För att få plats med mer reklam och skapa ett modernare uttryck hyvlades husets fasad slät 1932. Ornament och listverk fick ge plats för neonskyltar med budskapen Firestone ringar,Lundins pälsar och Viskafors gummifabrik

Återskapad fasad

Tre år senare, 1935, invigdes Slussens trafiksnurra och platsen blev en del av det moderna Stockholm. I mitten av sextiotalet flyttades de båda ljusskyltarna för Dagens Nyheter och Expressen till fastighetens tak från den byggnad som står i Kornhamnstorgs västra hörn. Med tiden tjänade neonreklamen på fasaden ut och den togs ned. Fasaden fick tillbaka sitt nyklassiska uttryck 1990 när Hufvudstaden återskapade den fasad som huset hade fått 1878 av den dåvarande ägaren O Th Sandahl.

Tre fastigheter blev en

Som alla fastigheter i Gamla stan har huset en brokig historia. På platsen fanns tidigare tre fastigheter som i omgångar byggts samman till en enhet. Vid 1600-talets slut ägdes de större tomterna mot kornhamnen av bryggaren Claes Lampa och köpmannen Nils Giöransson. Det nuvarande huset byggdes 1781 när den nye ägaren Nils Forsström lyckats komma över de båda tomterna. Istället för att behålla det vassa hörnet mot vattnet bröts fasaden i två vinklar och byggnaden fick den ljusgula färg den har än idag. Arkitekt var L Kolmodin. 

Brännvinskungens bank

Den tredje fastigheten som idag ingår i huset räknar sina anor från 1500-talet. Huset ligger en bit in på Järntorgsgatan och går fortfarande att utläsa, även om fasaden samordnats med resten av fastigheten. 1915 byggdes huset om för Arbetareringens bank, en kooperativ bank som grundats av brännvinskungen O. P. Smith. Över bankens entré sattes en elegant baldakin i koppar upp som ännu finns kvar. Banken togs senare över av nämnda Sörmlandsbanken, som med tiden blivit en del av SEB.

I händelsernas centrum

Huset har egentligen alltid befunnit sig i händelsernas centrum. Diskussionen om den idag beslutade ombyggnaden av Slussen har sin spegelbild i trettiotalets livliga debatt inför platsens dåvarande förändring. Då som nu gick skiljelinjerna mellan hur trafiken skulle ledas och hur mycket av platsen som skulle bebyggas. Trafikapparaten för både vatten- och vägburen trafik har fram till nu byggts om helt fem gånger: 1642, 1755, 1850 och 1935. Bland de vildare planer som funnits för platsen tillhör de under 1800-talet föreslagna rivningarna av Gamla stan. Både 1862 och 1873 lades planer fram för en total rivning av stadsdelen, undantaget slottet och ett par andra offentliga byggnader. Av dessa planer blev som bekant inget och sedan 1979 är hela holmen ett kulturreservat med skyddad bebyggelse. Hur den nya Slussen blir i verkligheten får vi se. Fastigheten har varit i Hufvudstadens ägo sedan 1980.