Kåkenhusen 38

Kort om fastigheten

Namn: Kåkenhusen 38
Adress: Norrlandsgatan 31
Område: Kungsgatan


Ett hörnhus med dubbel historia

Fastigheten Kåkenhusen 38 består av två sammanbyggda hus med olika historia. Den stora hörnfastigheten mot Norrlandsgatan stod klar 1933 med kontor och affärslokaler, medan det mindre huset på Brunnsgatan uppfördes redan 1907 som samlingslokal åt KFUK. Sedan 1998 är fastigheten sammanförd till en enhet. 

Det större av de båda husen byggdes redan från början som en kontorsfastighet. Efter att under kortare perioder även tjänat som hotell är kontorsverksamheten nu tillbaka. Fastigheten har ovanför affärslokalerna två tidstypiskt accentuerade kontorsvåningar med stora fyrdelade fönster. En fasadlist markerar övergången mot den del som tidigare hyst hotellrum. Huset ligger nära sitt originalutseende, med den skillnaden att fasadputsen som idag är ljust gul, tidigare varit grå.

Arkitekten med många stilar

Arkitekt var den Södertäljebaserade Tore E:son Lindhberg (1877-1950). Byggnaden är den enda som den Lindhberg ritat i Stockholm och visar tydligt i sin arkitektur på stilövergången mellan tjugotalsklassicism och funktionalism. Lindhberg behärskade ett stort antal arkitekturstilar och är annars mest känd för att ha ritat ”den sista Vasaborgen”; Ängsholms slott i 1600-tals renässans. I hemstaden Södertälje räknas han som en av de mest produktiva arkitekterna med över fyrtio förverkligade projekt.

Samlingspunkt för unga kvinnor

Den mindre byggnaden byggdes för den internationella ungdomsorganisationen KFUK (Kristliga föreningen unga kvinnor). Organisationen, vars svenska gren grundades 1885, är än idag världens äldsta och största organisation, i sitt slag, som vänder sig till kvinnor. Verksamheten inriktades redan från början på hälsa och personlig utveckling. I fastigheten fanns ursprungligen en stor samlingslokal med den uppfodrande texten ”Kom ihåg Jesus Kristus” i fonden. Två kvarter bort fanns den manliga KFUM-verksamheten på Snickarbacken 2.

Betydande arkitekt

KFUK:s arkitekt var Fritz Eckert (1852-1920). Eckert var en av sin tids betydande arkitekter och utnämndes till intendent vid det inflytelserika Överintendentsämbetet 1904. I Stockholm står han också bakom byggnader som Hovstallet och Curmanska villan på Östermalm. Fastigheten byggdes genomgripande om 1956 och höjdes upp till de kringliggande husens takfot. Fasaden samordnades med grannhuset 1986.

Mellan två världar

Fastigheten har alltid stått med fötterna i två olika världar. Mot Norrlandsgatan och Birger Jarlsgatan har den mött den flärdfyllda storstaden, medan backen upp längs Brunnsgatan lett till enklare kvarter. Högst uppe mot åsens krön landade gatan tidigare i det illa beryktade och ruffiga kvarteret Träsket. Idag finns flärden kvar medan Brunnsgatan utvecklats från bakgata till en plats med ett rikt kulturliv. Här finns förutom flera bättre restauranger också skräddare, antikaffärer, nyskapande teater och en klassisk jazzklubb. Fastigheten har varit i Hufvudstadens ägo sedan 2011.