Grönlandet Södra 11

Kort om fastigheten

Namn: Grönlandet Södra 11
Adress: Drottninggatan 92-94, Wallingatan 5, Adolf Fredriks Kyrkogata 12
Område: Drottninggatan


Drottninggatans eget Grand

Kvarteret Grönlandet Södra 11, på Drottninggatan 92-94, uppfördes 1908-1911. Genom åren har kvarteret som är strategiskt placerat vid en av Stockholms främsta shoppinggator hyst många spännande hyresgäster, däribland varuhuset Grand Bazar. 

“Drottninggatan linjerar upp sitt långa perspektiv genom stadsdelen, smal och djup som en klyfta i stenöknen.” Så beskrevs Drottninggatan 1948, då den också  kallades Stockholms butiksgata nr 1. Den beskrivningen var träffande redan när kvarteret Grönlandet byggdes, och stämmer fortfarande: lång och smal är gatan, den myllrar av butiker och numera är den dessutom i stort sett bilfri. Stilarna på husen längs gatan växlade med årtiondena. Vid sekelskiftet kom nya vågor av stilimpulser från Europa och Amerika, däribland jugend – en ny stil som fick avgörande betydelse för den svenska arkitekturen. Jugend har sina rötter i 1800-talets England och tog sig i omstöpta former vidare till Frankrike och Belgien under namnet art nouveau, och vid sekelskiftet till det övriga Europa och Amerika

Ett arkitektpar av högsta klass

Få har satt så tydliga spår i Stockholms stadsbild som arkitekterna Georg Hagström (1865-1918) och Fritjof Ekman (1871-1941). Det utmärkande för deras arkitektur var hög konstnärlig klass och äkta material. Under sitt samarbete ritade arkitektparet cirka 150 byggnader och representativa hus för välbärgade byggherrar. Husen utmärks ofta av fasader med burspråk, hängtorn på hörnen, småspröjsade överfönster, kraftiga takvolymer och fina detaljer i trä och smide. Hagström & Ekmans byggnadskonst hade drag av både svensk barock och jugend, och passade tidens nationella strömningar väl. 

Arkitektparet gjorde studieresor ut i Europa i slutet av 1800-talet och imponerades av såväl den komfort som den tekniska standard som fanns i det förmögna folkets palats. Det var erfarenheter de sedan tog med sig tillbaka till Sverige och som resulterade i moderna tekniska lösningar. Deras mest kända byggnad är förmodligen Hemgården på Östermalmsgatan, bland annat för att det var stadens första hus med centralkök och mathissar till de olika våningarna. Firman skapade också många hus i en linjär stil efter influenser från Wien, som Drottninggatan 85 där August Strindberg bodde.

Ett varuhus värt namnet

Varuhuset Grand Bazar, tidigare känt som Centralvaruhuset och sedermera Allas Varuhus, huserade i tre våningsplan på Drottninggatan 92. Grand Bazar startades 1910, köptes 1941 av affärsmannen H. G. Turitz och blev därmed systerföretag till EPA (Enhetspris-aktiebolaget). Med hänsyn till sitt relativt mångsidiga sortiment av beklädnad, metervaror, bosättningsartiklar, leksaker och möbler, kunde Grand Bazar räkna sig till ett av Stockholms fyra »verkliga« varuhus på den tiden; NK, Åhlén & Holm, PUB och Grand Bazar. 1941 byggdes Grand Bazar om, och de gamla, ganska svårdisponerade lokalerna fick en helt ny inredning. 

Modernt och centralt

Fastigheten Drottninggatan 92-94 ligger i hörnen Drottninggatan/Adolf Fredriks Kyrkogata/Wallingatan. Drottninggatan är fortfarande en av Stockholms främsta butiksgator, den har ibland skildrats som ”ett enda sammanhängande skyltfönster”. Idag har stora delar av den blivit gågata. Fastigheten Grönlandet Södra 11 köptes av Hufvudstaden år 1923. Efter en omfattande brand 1990 förstördes husets övre våningar. De återställdes, renoverades och moderniserades till attraktiva kontorsvåningar. Samtidigt inreddes även vindsvåningen. Där det har varit möjligt har den ursprungliga arkitekturen bevarats. Idag erbjuder kontorslokalerna allt man kan förvänta sig av det allra senaste tillsammans med charmen i ett hus med lång historia.