Hufvudstaden 100 år

I hundra år har Hufvudstaden haft sin bas kring Kungsträdgården, Norrmalmstorg, Stureplan och Kungsgatan. Men före NK och Bibliotekstan satsade bolaget även på bostadshus på Östermalm, jordbruk i Järfälla, kontor i Liljeholmen, hotell i Göteborg, biografer i hela landet, fritidsbyar i Skåne och fastigheter i Tokyo, London och Paris.

Hufvudstaden har genom åren brottats med två världskrig, hårda statliga regleringar, rivningsraseri, depressioner och börsras. Men tack vare en sund ekonomi har bolaget ofta tagit chansen till viktiga förvärv just i svåra tider när ingen annan velat köpa. Med ett långsiktigt perspektiv har man dessutom kunnat vänta några decennier på den sista pusselbiten i kvarteret.

Följ med på färden genom Hufvudstadens första sekel!

1915

Hufvudstaden grundas den 30 september under ledning av Ivar Kreuger. Första huset, Kvasten 6 vid Mäster Samuelsgatan / Biblioteksgatan, byggs i egen regi.

1915 Hjalmar Hammarskjöld är statsminister i Sverige och utanför Sveriges gränser är första världskriget i full gång. Tyska Zeppelinare bombar Storbritannien och när en ubåt sänker den brittiska passagerarbåten Lusitania mister cirka 1200 människor livet.

1917

Hufvudstadens mest aktiva år – 24 fastigheter i Stockholm köps in. Tre av dem finns kvar i dagens bestånd: Pumpstocken 10, Rännilen 8 och Skären 9. Ett av förvärven är storjordbruket Viksjö gård, som förser Hufvudstaden med ved under kriget.

1917 Den ryske tsaren abdikerar och revolutionen tar sin början. Även i Sverige är tiderna besvärliga och demonstrationer mot bland annat livsmedelsbrist genomförs i många svenska städer.

1919

SF bildas och Filmstaden i Råsunda börjar byggas. SF kommer att vara nära sammanlänkat till Hufvudstaden ända fram till försäljningen 1974.

1919 Kriget är slut sedan ett år tillbaka men till det nyligen startade Tyska Arbetarpartiet ansluter sig en man vid namn Adolf Hitler som medlem.

1933

Hufvudstaden räddas efter Kreugerkraschen, tack vare envis kamp av Skandinaviska Bankens direktör Ernst C:son Herslow.

1933 Stor arbetslöshet råder runt om i världen. I USA presentera Franklin D Roosevelt ett program för att öka sysselsättningen. Den svenska regeringen kämpar också för att få ordning på den ekonomiska krisen, bland annat genom förslag som Gunnar Myrdal ligger bakom. Sommaren bjuder på värmerekord med 38° i Uppsala.

På 1930-talet anställde Hufvudstaden särskilda råtthundar som skulle hålla bolagets byggtomter vid Kungsgatan fria från skadedjur. Men hundarna började jaga råttor även på granntomterna, vilket ledde till klagomål varvid myndigheterna förbjöd de lösgående hundarna. ■

1938

Hufvudstaden börsnoteras, med Custos som ohotat moderbolag till mitten av 1990-talet.

1938 LO och SAF undertecknar ett avtal i Saltsjöbaden som kommer att ligga till grund för det som sedan kallats den svenska modellen. Läget i Europa är åter igen mycket instabilt. I USA blir det panik efter en radioutsändning av romanen ”Världarnas Krig” som får människor att tro att jorden blivit invaderad av marsianer.

1942

Hyresregleringar införs – något som tillsammans med kristidernas byggnadsregleringar kommer att prägla marknaden i Stockholm i tre decennier.

1942 Andra världskriget pågår och Sverige är mörklagt. Den tyska armén får stora problem i Sovjetunionen på grund av sträng kyla, snö och dåliga kläder. Vintern här hemma är också ovanligt kall med –35° i Skåne . En ljusglimt detta år är dock Gunder Hägg som sätter världsrekord efter världsrekord.

Hyresgästernas bästa har alltid varit viktigt för Hufvudstaden. I våra böcker från 1947 finns en notering om beslut att en vedtrave på en av våra innergårdar vid Narvavägen, på inga villkor fick flyttas. I vedtraven bodde ett par sädesärlor, vars ungar ännu inte var flygfärdiga. Traven fick helt enkelt bli kvar och flytten ordnas vid senare tillfälle. ■

1963

Hufvudstaden köper den anrika Birger Jarlspassagen. 1966 öppnar Gul & Blå sin första butik i den lilla gallerian mellan Birger Jarlsgatan och Smålandsgatan, vilket blir en stor succé.

1963 Romanen ”Tyst vår” av Rachel Carson utkommer på svenska och anses vara en riktig väckarklocka i miljödebatten. Beatles släpper sitt första album och den första Bondfilmen med Sean Connery i huvudrollen har svensk biopremiär. Martin Luther King håller sitt berömda ”I have a dream”-tal och i november mördas J F Kennedy under ett besök i Dallas.

En av våra stora regissörer ville alltid ha sina biopremiärer på Röda Kvarn som låg på Biblioteksgatan. Han var nervös inför pressvisningar och krävde att det skulle vara 20º varmt i salongen. Men värmen och ventilationen var ett problem i fastigheten då det inte gick att garantera gradantalet vintertid, vilket fick regissören att brista ut i en av sina legendariska utskällningar. ■

1965

Hufvudstaden är med och bygger Parkaden, ett av Stockholms första P-hus. Byggnaden som står klar 1965 är ritad av Hans Asplund och har blivit känd för sin grafiskt intressanta fasad med siffror för de olika våningsplanen. Hufvudstaden förvärvar senare hela P-huset, som idag rymmer 800 parkeringsplatser.

 

1965 USA skickar trupper till Vietnamn. Winston Churchill avlider 90 år gammal och hedras med statsbegravning. IKEA öppnar i Kungens kurva och utanför Norrköping invigs Kolmårdens djurpark. Långhåriga så kallade "Mods" bråkar med polisen och slår sönder fönster i kraveller på Hötorget. På svenska biografer har "Sound of Music" premiär.

1970

Hufvudstaden bygger Sweden Tokyo Center, vilket blir början på en nära 30 år lång utlandssatsning.

1970 Sveriges Television börjar sända i färg över hela landet. Apollo 13 skjuts upp, rapporterar till Houston att de fått stora problem på väg mot månen men lyckas mot alla odds ta sig tillbaka till jorden. Alexandr Solzjenitsyn tilldelas Nobelpriset i litteratur men kan inte ta sig till Stockholm efter som han inte får något utresevisum.

1972

Cityplanen med rivningar börjar avvecklas och marknadshyror återinförs för kontors- och butikslokaler. Det medför ett stort uppsving för fastighetsförvaltning och uthyrning.

1972 Richard Nixon jobbar på att tina upp USA:s frostiga utrikesrelationer och reser både till Kina och Sovjetunionen under detta år. I Stockholm marscherar cirka 10 000 personer för en bilfri innerstad, Ölandsbron invigs liksom den nya flygplatsen Sturup utanför Malmö och Ingmar Bergmans ”Viskningar och rop” har världspremiär i New York.

1978

Efter rivningsvågen har utvecklingen vänt i Stockholms innerstad, och Hufvudstaden kan bygga sin första nya fastighet på två decennier – i kvarteret Kvasten vid Biblioteksgatan. Ett par år senare är nästa nybygge klart, huset vid Smålandsgatan i kvarteret Skären där advokatfirman Vinge har sitt Stockholmskontor.

 

1978 Ingmar Stenmark vinner sina första VM-guldmedaljer i storslalom och slalom. Italiens tidigare premiärminister Aldo Moro kidnappas och mördas av terrororganisationen Röda Brigaderna. I England föds det första provrörsbarnet, vilket blir en världsnyhet.

1979

Bolaget förvärvar Bygg-Olebas fastigheter, däribland Orgelpipan 7 och Achilles i Gamla stan samt Femman i Göteborg.

1979 Prinsessan Victoria blir kronprinsessa när den svenska successionsordningen ändras. Sverige inför sommartid och Stockholm arrangerar maraton för första gången med cirka 2000 deltagare. Shahen av Iran flyr landet och Ayatollah Khomeini åter vänder och utropar en islamsk republik. Margaret Thatcher blir premiärminister i Storbritannien och Europas första kvinnliga regeringschef.

1982

I början av 1980-talet är nybyggda fastigheter ett växande investeringsområde även utanför tullarna. I ett samarbete med Dagens Nyheter AB uppför Hufvudstaden en 37 000 kvadratmeter stor kontors- och industrifastighet i Liljeholmen.

1982 Krig utbryter mellan Argentina och Storbritannien om Falklandsöarna och prinsessan Diana säkrar tronföljden genom att föda sitt första barn, en pojke. Sommaren är lång, varm och torr med många skogsbränder. Olof Palme återkommer som statsminister när socialdemokraterna efter sex år i opposition vinner valet på hösten.

1984

I Hufvudstadens köp av Swedish Matchs fastighetsbolag ingår en rad fastigheter utomlands. Hufvudstaden satsar i drygt tio år stort på sitt utländska innehav – förvärvar, renoverar och uppför fastigheter i Paris, London och Berlin.

1984 I USA väljs Ronald Reagan till president för andra gången. Indira Gandhi mördas och efterträds av sin son Rajv. I Etiopien råder mycket svår hungersnöd. Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" vinner fyra Oscar och svenska militära myndigheter jagar ubåtar utanför Karlskrona.

1997

Hufvudstaden beslutar sig för att dela upp fastighetsbeståndet i en svensk och en utländsk del för att i framtiden koncentrera sig på Sverige.

1997 Tony Blair blir ny premiärminister i Storbritannien, prinsessan Diana omkommer i en bilolycka i Paris och Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd. En stor miljöskandal, till följd av tunnelbygget genom Hallandsåsen, är ett faktum när gift från tätningsmassan läcker ut i grundvattnet.

1998

Hufvudstaden förvärvar NK Cityfastigheter och inleder en ökad satsning på detaljhandel. Samtidigt tar Lundbergs över som långsiktig huvudägare med en affärsplan som innebär ännu större fokus på kontor och butiker i bästa läge i Stockholm och Göteborg. Hufvudstaden flyttar även huvudkontoret från Norrmalmstorg till NK-huset i Stockholm.

1998 I Sverige vinner socialdemokraterna valet och Göran Persson fortsätter som statsminister. Beslutet att stänga Barsebäck skjuts upp än en gång för ny juridisk prövning. En ung Anja Pärson tar sin första världscupseger. I USA anklagas president Clinton för trakasserier av två kvinnor i det som blir känt som Lewinsky-affären.

NK-huset byggdes 1915 och blev snabbt det populäraste varuhuset. En lördag på 20-talet gömmer sig ett ungt par vid stängningsdags och blir kvar över natten. De roar sig kungligt, provar kläder och dricker sig berusade på vin som de hittar. Paret packar också ett par resväskor fulla med fynd som de tänker smuggla ut under söndagen, då NK är stängt. Men när kvinnan vaknar på sängavdelningen morgonen därpå är både pojkvännen och väskorna borta. Hon försöker då ta sig ut ur huset, men grips och döms till fängelse. ■

2000

Efter 70 år kommer för första gången en av Stockholms mest eftertraktade fastigheter ut på marknaden; Norrmalmstorg 1, även kallat Citypalatset. Huset köps in av Hufvudstaden under hösten 2000 och omfattande renoveringar inleds.

2000 Världens datorer fortsätter att fungera trots farhågor om samhällskollaps vid millennieskiftet. Indiens befolkning passerar miljardstrecket och ett concorde-plan kraschar utanför Paris. I norra ishavet förliser ubåten Kursk och Sverige är nu förbundet med Danmark via Öresundsbron som invigs detta år.

Grundläggningen på 60-talet av Hufvudstadens tidigare huvudkontor i hörnet av Biblioteksgatan och Norrmalmstorg blev komplicerad. Förutom byggjobbare trängdes även dykare och arkeologer i den översvämmade källaren när den gamla ån Rännilen trängde upp i grunden. Arkeologerna hittade bland annat 1600-talsbåtar från den hamnbassäng som tidigare legat där. ■

2004

Fastigheterna kring Biblioteksgatan är byggda på gammal sjöbotten, och efter hundra år har det nu uppstått stora behov av grundförstärkningar. Hufvudstaden ägnar sju år och 300 miljoner kronor åt att förstärka sina fastigheter i området och i samband med det bygga om källare så att nya försäljningsytor skapas.

2004 Norge inför rökförbud på alla barer, caféer och restauranger och Sveriges invånarantal passerar 9 miljonersstrecket. Året avslutas i sorgens tecken när en jordbävning i indiska oceanen orsakar en stor tsunami i Sydostasien som tar cirka 230 000 människors liv, där ibland 543 svenskar.

2010

Begreppet Bibliotekstan lanseras för kvarteren kring Biblioteksgatan mellan Norrmalmstorg och Stureplan. I Göteborg påbörjas också ett utvecklingsprojekt i Nordstan när Femmanhuset byggs på med drygt 5.000 kvm kontorsyta.

010 Finanskrisen är påtaglig runt om i världen. I Sverige får Saab Automobil Spyker Cars som ny ägare och Volvo Personvagnar säljs till kinesiska Geely. Ett vulkanutbrott på Island orsakar askmoln som drabbar flygtrafiken över Europa och många flyg får ställas in under en period i april och maj. Sydafrika är värdland för fotbolls-VM där Spanien tar hem segern.

2013

I Göteborg utökar vi vårt innehav genom förvärvet av fastigheten Fyran. Därmed äger Hufvudstaden cirka 40 procent av samfälligheten i Nordstan. Samtidigt påbörjas arbetet med en samlad vision för ett modernt och attraktivt shoppingområde i centrala Göteborg.

2013 Sverige överraskas under påsken av att ryska bombplan övar attack nära våra territorialgränser mitt i natten och Ante Jackelén blir landets första kvinnliga ärkebiskop. Nelson Mandela avlider och hedras av cirka 4500 människor vid sin begravning.

2014

Stockholm får ett av Europas största LED-nät som täcker en hel fasad i korsningen Kungsgatan/Sveavägen. I samband med lanseringen på Nobeldagen, den 10 december 2014, visar Hufvudstaden en unik hyllningsfilm till årets pristagare i fysik, som tilldelas priset för sina insatser i utvecklandet av just den blå ljusdioden LED.

2015

Hufvudstaden fyller 100 år! 

Vi fortsätter att förvalta och utveckla fastigheter med absoluta topplägen, i Stockholm och i Göteborg. Våra första 100 år har lärt oss att en hållbar utveckling är bästa vägen framåt - både för oss och för våra hyresgäster. Det är en bra början!


Hufvudstaden 100 år!

Följ med på färden genom Hufvudstadens första sekel. I vår jubileumsfilm dyker vi ner på intressanta händelser i vår historia.

Visa på YouTube