I Asplunds fotspår – en förändringsresa

Regeringsgatan 38 och det ikoniska parkeringshuset NK Parkaden är numera integrerade delar av Nordiska Kompaniet. Här andas Asplunds arkitektur och för den som vet vad de ska titta efter finns många historiska detaljer att glädjas över. Utvecklingsarbetet den senaste tiden har skapat ett ännu mer upplevelserikt, hållbart och livfullt område i de klassiska kvarteren Hästskon 10 och Spektern 14.

I trapphuset till kontorslokalerna på Regeringsgatan 38 känns Hans Asplunds arkitektur igen så fort besökaren kliver innanför dörrarna. De luftiga ytorna med Ekebergs-marmor, polerad mässing, rostfritt stål, de mjuka, svepande formerna och den elliptiska trappan ger ett lugn i det som från början var NK:s ursprungliga entré.

Tillbyggnaden reser sig tio våningar hög med en vacker fasad som anknyter till den intill och som byggdes när Bobergs elverk på Regeringsgatan revs 1960 och Hans Asplund fick uppgiften att rita varuhusets expansion på tomten.

Detaljer med omtanke

Asplunds tanke med entrén och den vackra, vita trappan upp till kontoren var att skapa en ljus och mild miljö med en tydlig

och funktionell arkitektur – utan att för den skull skapa för mycket känslor. Men den uppmärksamme besökaren kan ändå se omtanken i detaljerna. Armaturerna är specialbeställda och det vita, runda porslinet tillsammans med mässingshållarna har samma formspråk som resten av huset.

Myntade nybrutalismen

Arkitekten Hans Asplund var son till Gunnar Asplund – en av funktionalismens svenska pionjärer – och sägs vara den som något skämtsamt har myntat uttrycket ”nybrutalism”. Uttrycket spred sig på 1950-talet genom några engelska kollegor som var på besök och togs upp av många yngre arkitekter i världen. Nybrutalismen har ett modernistiskt formspråk som sägs ha varit en motreaktion på 1940-talets nostalgiska tillbakablickande.

Regeringsgatan 38

Ett av Stockholms kännetecken

Parkeringshuset NK Parkaden på andra sidan gatan, med sina rulltrappor och hisshallar och eleganta stenarbete, byggdes på den tiden när det ansågs fint att åka bil och staden behövde kunna erbjuda fler parkeringsplatser. Med sina sju däck som lutar uppåt i körriktningen motsvarar ett helt varvs körning en våningshöjd. På fasaden syns de välbekanta siffrorna, som för det ovana ögat kan te sig som enbart ett mönster. De är både räta och spegelvända för att de ska kunna läsas både inifrån och utifrån. Sedan den senaste ombyggnationen innehåller huset inte bara ca 800 parkeringsrutor utan inkluderar också flest laddningsstationer för elbil av alla parkeringshus i Sverige.

NK Parkadens nya entré

Den nya gestaltningen av Parkaden ger NK två framsidor på varsin sida av Regeringsgatan och skapar en tryggare miljö under en större del av dygnets timmar. Ett bättre flöde in i varuhuset förlänger den invändiga kopplingen från Norrlandsgatan vidare genom PK-huset och igenom NK, vilket öppnar upp byggnaden och berikar gatumiljön.

NK Parkaden

Parkaden NK

Plockat upp historien

Det tydligaste kännetecknet på ombyggnationen är att trappan, som tidigare låg direkt innanför entrén framför hissarna, har flyttats för att skapa ett enklare flöde vidare genom lokalerna. Rulltrapporna för besökaren ner till saluhallen.

– Vi har velat plocka upp delar av historien, bevara dem och skapa en levande miljö som håller i längden, berättar arkitekten Jonas Eriksson på Strategisk Arkitektur, som jobbat med ombyggnaden. Materialen är slitstarka och daglig användning kommer att ge dem en ännu vackrare patina.

Detaljer som berör

Detaljerna i huset har valts med omtanke. Till exempel har marmorlamellen på stolpen innanför dörrarna till NK Saluhall samma mönster som den vackra träpanelen som sträcker sig tre våningar hög vid rulltrapporna. När besökaren kommer närmare och rör sig längs väggen skapar de individuella lamellerna ett ljus- och skuggspel som får väggen att verka levande. Med sin design ska träväggen vägleda besökaren ner i saluhallen. Glasarmaturerna ovanför rulltrappan och stjärnhimlen av lampor vid hissarna är också detaljer värda att lägga märke till.

– Vi ville skapa en helhetsgestaltning som kommer att hålla över tid och kännas relevant en lång tid framöver, säger Jonas Ericsson. Servicen har utökats genom ny saluhall, nya entréer och flöden, fler restauranger, skomakare, skräddare och kundtoaletter som ger NK förutsättningar att fortsätta vara en av Stockholms bästa mötesplatser, precis enligt Josef Sachs grundtankar.