Stadig grund för anrikt varuhus

Restaurerade 1700-talsvalv och nya avdelningar kommer möta besökarna när renoveringen av NK Göteborg står klar. Något som inte kommer synas – men som varit helt avgörande för framtidens varuhus – är det omfattande grundförstärkningsarbetet som precis avslutats. Frida Lennartsson från Pålab berättar mer om projektet.

Har du besökt NK Göteborg på sistone? Då har du sannolikt märkt att det inte riktigt ser ut som det brukar och att det verkar vara förändringar på gång. Det stämmer. Under det klassiska varuhuset tar nya avdelningar form och förutsättningar för framtida utvecklingar skapas. En viktig del av projektet har varit att grundförstärka fastigheten, ett omfattande och komplicerat arbete som precis avslutats. 

– Det har varit jätteroligt och spännande att jobba här. Det finns så mycket historia i huset och alla känner ju till NK, berättar Frida Lennartsson, arbetsledare på Pålab som genomfört arbetet.

Grundförstärkningsarbetet görs av två skäl: dels har fastigheten som på vissa delar är från 1700-talet fått sättningar, dels behöver den stärkas upp för att eventuellt kunna byggas på i framtiden. Delar av arbetet har utförts på kvällar och nätter för att inte störa varuhusets dagliga verksamhet.

– Vi har bilat bort betydligt mer betong än vi räknade med. Det tar tid och låter mycket. Vi har också slagit fler hål än planerat då konstruktionen visade sig behöva det. Att det blir förändringar, överraskningar och utmaningar under resans gång är inte konstigt när man jobbar i en gammal byggnad som renoverats på olika sätt genom åren.

Nu står fastigheten stadigt tack vare närmare 80 nya så kallade foderrör som borrats in i berget mellan tre och fem meter. Rören har sedan fyllts med massiva stålkärnor och cement. Utöver det har 51 så kallade stålrörspålar slagits till berget och fyllts med cement. Rören har sedan gjutits in i fundament.

– Slagna pålar är enklare men ger mer vibrationer och låter mer så vi har bara använt det där borrning inte har varit ett alternativ. Det är otroligt viktigt att välja metoder som är så skonsamma som möjlig för huset och som stör den dagliga verksamheten så lite som möjligt. Hufvudstaden har verkligen haft förståelse för vårt arbete, varit engagerade och bjudit in andra att titta på projektet för att öka förståelsen för att det låter en del. 

Nu tar arbetet med att färdigställa ytorna och inreda varhusets nya avdelningar vid.

– Jag ser verkligen framemot att komma hit när allt är klart. Vi lämnar ju en rå betongkonstruktion, avslutar Frida.

 

Vill du veta mer om projektet? Kolla in vår film här: